Help, mijn kind praat niet over gevoelens

Niet elke dag hoeft een 10 te zijn!

Koningin Maxima roept in een bijzondere brief alle jongeren met mentale problemen op om daarover te praten met hun naasten. 'Want je bent niet alleen', is haar indringende boodschap.
'Deel je gevoelens met vrienden, je ouders of andere vertrouwde mensen die dicht bij je staan'. 

Een duidelijke oproep die ik volledig onderschrijf. Maar wat als je als ouder of leerkracht ziet dat een kind wel worstelt maar niet praat? Je probeert het kind of de jongere gerust te stellen, praten hoeft niet meteen, maar na vele pogingen blijft het kind gesloten en kom je niet door die muur heen.

Wat doe je dan? Hoe kom je er dan achter wat er bij het kind of de jongere leeft en speelt?
Wil hij niet geholpen worden? Of kan hij niet geholpen worden? Of is er iets ander, of....
Kortom: je wordt er een beetje moedeloos en misschien verdrietig van. Je voelt onmacht.
Logisch! Lees vooral verder want ik geef je hieronder een aantal tips.

4 tips om een kind te laten praten:

1. Vind de kleine gespreksopeningen. 
Kinderen willen vaak niet praten op het moment dat een volwassene het vraagt maar kiezen zelf een moment. Probeer deze momenten te herkennen. Als je ze herkent laat direct alles uit je handen vallen, reageer en ga er direct op in. (Dit geldt vooral voor kinderen vanaf 8 jaar).

2. Luister
Het allerbelangrijkst om een kind te laten praten is luisteren. Luister naar je kind. Zeg zelf even niks, kom niet met oplossingen of advies, maar luister. Herhaal soms wat het kind zegt, zonder oordeel. Wees stil en laat het kind vertellen. Laat zien dat je luistert. Als je kind klaar is met praten, herhaal wat het heeft gezegd in je eigen woorden en stel een open vraag. 

3. Neem gevoelens serieus
Neem de gevoelens van het kind serieus want het is zijn of haar gevoel. Als je de gevoelens ontkent, voelen kinderen zich niet gehoord en zullen ze de volgende keer minder snel iets vertellen. Doe dit ook als je zelf de situatie heel anders ziet. Toon nog steeds begrip. Wanneer een kind zijn gevoel nog niet benoemd, dan kun je benoemen wat je ziet bij het kind. Zo leert het kind zijn eigen gevoelens beter herkennen. 

4. Beschikbaar zijn
Kinderen klappen volledig dicht als ze onder druk worden gezet om te praten. Kinderen zullen gemakkelijker praten als ze zich prettig bij je voelen. Ze zullen praten als ze vaker hebben gemerkt dat je goed luistert en ze serieus neemt. Het gaat om beschikbaar zijn voor je kind op het goede moment. Als een kind zich niet openstelt, kan het helpen om te investeren in jullie relatie. Toon interesse in wat voor het kind belangrijk is en ga samen iets leuks doen. 
Tieners hebben daarnaast behoefte aan privacy en houden niet van een opdringerige ouder.
Soms kan loslaten en niet teveel vragen beter werken. Zorg in ieder geval dat je emotioneel beschikbaar bent. 

En toch kan het zijn dat je dit allemaal doet en je kind nog steeds niet praat maar je aanvoelt dat er iets leeft of speelt waar het kind echt last van heeft.

Neem dan contact met mij op via mijn contactpagina of via whatsapp (zie linkje hieronder).
Ook al je nieuwsgierig bent naar mijn werkwijze.

Ik werk met kinderen op andere manieren dan het voeren van gesprekken. Ik neem het kind mee door middel van het vertellen van verhalen, meditaties en creatieve opdrachten. Ik kom zo op een vaak luchtige manier tot het onbewuste en kan via dit onbewuste ook het probleem losmaken en weg laten nemen door het kind zelf, zonder dat het heel zwaar voelt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.