Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit bij kinderen is een eigenschap waarbij ze gevoeliger zijn voor prikkels zoals emoties, geluiden, geuren en smaken. Hoogsensitieve kinderen ervaren vaak intense emoties, zijn gevoelig voor subtiele veranderingen in hun omgeving en hebben behoefte aan rust en tijd alleen. 

Niet iedere ouder weet of hun eigen kind hoogsensitief is.
De volgende 5 punten zijn kernmerkend voor hoogsensitieve kinderen. 

  1. Registreren meer informatie en hebben meer aandacht voor subtiele details in de omgeving.
  2. Denken diep na, bekijken informatie zorgvuldig en stemmen af op het geheel.
  3. Zijn meer op actie gericht. Dit kost meer tijd. Ze willen iets doen met subtiele details. Ze reflecteren en evalueren keuzes en gedrag van zichzelf en anderen.
  4. Zijn vaak gevoelig voor licht en / of geluid.
  5. Zijn gevoelig voor emotionele prikkels (sfeer,verwachtingen, stemmingen, ook van anderen).

Wil je weten of jouw kind mogelijk hoogsensitief is? Klik dan hier voor een test speciaal voor kinderen.

Overprikkeld
Het intense verwerkingsproces maakt dat hoogsensitieve kinderen zeer creatief kunnen denken en makkelijk informatie overzien. Ze maken soms onverwacht slimme opmerkingen. Als ze op school te veel prikkels binnenkrijgen, kan deze kwaliteit overschaduwd raken.

Als zintuigen te veel prikkels of signalen doorkrijgen dan ontstaat er overprikkeling. Prikkels zijn de dingen die je ziet, voelt, ruikt en hoort. Ook signalen als pijn, warmte, kou, naar de wc moeten, dorst en
honger zijn prikkels. Ook gevoelens en gedachtes van jezelf en anderen kunnen voor overprikkeling zorgen.
De hersenen kunnen deze prikkels lastig filteren, prioriteren en sorteren waardoor er een kortsluiting ontstaat. Eigenlijk ontstaat er een file van onverwerkte prikkels. Als kinderen overprikkeld zijn, uiten ze dat door woedeaanvallen of huilbuien. Of ze zijn even onbereikbaar en onhandelbaar.

Stimuleren of begrenzen

Ouders van hoogsensitieve kinderen voelen zich vaak wat verloren omdat er niet altijd begrip is vanuit school of andere ouders. Ze weten soms niet hoe ze moeten reageren op het specifieke gedrag van hun kind.

Inzicht in de achtergronden van hoogsensitiviteit leidt ouders naar toegesneden begeleidingsmethoden.
Waar moeten zij stimuleren en waar begrenzen?


Zelfstandig

Het uiteindelijke doel is dat het kind zelf kan omgaan met diens hoogsensitiviteit. De wereld zal overweldigend blijven, maar het kind leert zijn hoogsensitiviteit als kwaliteit te gebruiken.

Het is belangrijk om hoogsensitieve kinderen te ondersteunen en hen te helpen omgaan met hun gevoeligheid. Rock Kids Kindercoaching kan kinderen en hun ouders hierbij helpen.

Hoewel hoogsensitiviteit uitdagingen met zich meebrengt, hebben hoogsensitieve kinderen vaak ook sterke punten, zoals creativiteit, empathie en diepgaande waarneming. Door hun gevoeligheid te omarmen en hen de juiste ondersteuning te bieden, kunnen hoogsensitieve kinderen gedijen en hun unieke kwaliteiten tot bloei laten komen.


Als jouw kind hoogsensitief is, biedt Rock Kids Kindercoaching passende begeleiding en ondersteuning.

Meer lezen over hoogsensitiviteit? Lees dan onderstaande presentatie. Inclusief tips voor school!

 

Thema Presentatie Hoogsensitiviteit Bij Kinderen
PowerPoint – 26,1 MB 188 downloads

1 op 1 coaching

Heeft je kind moeite met  het omgaan met hoogsensitiviteit en kun je wel wat hulp gebruiken?
Ontdek de voordelen van kindercoaching bij hoogsensitiviteit zodat je kind leert om te gaan met de soms overweldigende prikkels die het binnenkrijgt van buitenaf.

Rock Kids Kindercoaching hanteert een krachtige, kortdurende en gepersonaliseerde benadering om kinderen te begeleiden bij het omgaan met hoogsensitiviteit. Je zult merken dat er na circa 5 sessies een wezenlijk verschil merkbaar is.

Contact met Rock Kids Kindercoaching

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op en plan een gratis telefoongesprek. 

 

Online contact

Stuur een bericht via onderstaande knop

Telefoon

Ik ben bereikbaar via 06-26482813

Praktijkadres

Nieuwlandsedreef 59,
3824 PZ in Amersfoort