Meditatie: zin of onzin?

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 15:01

Als je niet bekend bent met mediteren kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of meditatie iets voor kinderen kan zijn. Kinderen zijn speels, druk en boordevol energie. Hoe krijg je kinderen in een stil zittende houding en volledig gefocust, terwijl kinderen soms niet eens 20 seconden stil kunnen zitten?

Veel volwassenen die mediteren hebben dit op latere leeftijd geleerd. Maar hoe was dit gegaan als je dit al op jongere leeftijd had mogen ontdekken? Had het je kunnen helpen ter voorbereiding op examens? Of tijdens het ‘hormonenspektakel’, ook wel pubertijd genoemd? Of om je voor te bereiden op een lastig gesprek? Onderzoek wijst uit van wel.

Meditatie kan helpen om je kind beter te laten presteren op school. Het leert hiermee de concentratie en het geheugen verbeteren. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat meditatie helpt kinderen zich bewust te laten worden van hun eigen leer- en denkprocessen, ook wel metacognitie genoemd. Een vaardigheid die kinderen helpt beter te leren omdat ze leren welke leerstrategieen voor hen werken.

Maar niet alleen op school helpt het: het is ook positief op de persoonlijke groei van kinderen. Mindfulness-meditatie kan gevoelens van kalmte, ontspanning en zelfacceptatie vergroten. En het is aangetoond dat meditatie helpt om de emotionele intelligentie te ontwikkelen, waarmee je leert eigen emoties te herkennen en te beheersen.

En als laatste, dat is niet wetenschappelijk aangetoond overigens, is het vooral heel erg leuk om te doen! Leuk om samen te doen, buiten of binnen en je kunt een meditatie zo lang of kort maken als je zelf wilt.

Ga naar https://mijnyoganidra.nl als je het leuk vindt om dit te proberen.
Deze site is een samenwerking met verschillende kindercoaches en waar regelmatig nieuwe meditaties en visualisatieoefeningen geplaatst worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.