Basisschool keuze hooggevoelig kind

Gepubliceerd op 28 februari 2023 om 13:06

In de regio Amersfoort staan de open dagen van de basisschool weer voor de deur.
Spannend en misschien een lastige keuze voor ouders die voor hun peuter een passende basisschool mogen gaan kiezen. Want op basis waarvan kies je voor de juiste basisschool?

Misschien vind je het belangrijk dat een school dichtbij huis is. Of vind je een bepaald type onderwijs belangrijk, of hecht je veel waarden aan de normen en waarden van een school of juist de schoolregels en protocollen.

Maar hoe kies je als je merkt dat jouw kind hoogsensitief is?
Voor hooggevoelige kinderen kunnen de volgende 4 tips een verschil maken.

Tip 1: Verdiep je in de verschillen in aanpak van de scholen
Past de werkwijze bij jouw kind? Heeft het baat bij een strakke klassikale aanpak of gaat het liever meer individueel zijn gang? Voel je je thuis bij een school waar meer aandacht is voor het spirituele, of vind je het belangrijk dat je kind zelf grote inbreng heeft in wat het leert?

Tip 2: Kijk naar de klassengrootte
Hoe groot is de klas waar je kind in komt te zitten? Een grote klas kan voor veel meer prikkels zorgen waar je kind moeite mee kan hebben.

Tip 3: Hoe is de sfeer?
Hooggevoelige kinderen zijn sfeergevoelig en ook is het belangrijk of er veel visuele prikkels zijn of dat het opgeruimd oogt.

Tip 4: Kan een kind zich afzonderen en zijn er hulpmiddelen?
Zijn er plekken waar kinderen zich eventueel tijdelijk kunnen afzonderen? Wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen in de klas (hoofdtelefoon, etc.)?

Ga van tevoren op scholen de sfeer proeven tijdens een open dag, spreek met leerkrachten, kijk of je je er thuis voelt. En neem je kind mee. Een hooggevoelig kind is een kei in (aan)voelen! Het zal waarschijnlijk goed doorhebben of het zich ergens thuisvoelt of niet.

En dat kan soms best verrassend zijn.

Wil je meer tips? Klik dan hier voor het boek 'Hooggevoelig op school'. Dit praktische boek is bedoeld als handreiking aan ouders en bevat naast tips ook ervaringsverhalen van ouders.
Het boek is ook verkrijgbaar als E-book.

Twijfel je of jouw kind hoogsensitief is? Lees dan hieronder meer over hoogsensitieve kinderen.

Hoogsensitieve kinderen ervaren intensere emoties en ze raken ook eerder van slag.
Het is dus niet alleen dat je kind gevoelig is voor prikkels (zoals geluid en emoties),
maar het is vooral een diepgaandere verwerking van informatie. Een hoogsensitief kind denkt veel dieper door over alles wat hij meemaakt. De meeste kinderen hebben dat absoluut niet, die zijn juist wat impulsief. Bij peuters zie je dit bijvoorbeeld als volgt terug:

Last van kleding(merkjes)
Geen vieze handen willen hebben
Van slag door terechtwijzing
Gevoelig voor sfeer
Veel behoefte aan structuur
Kat uit de boom kijken
Snel huilen
Erg meeleven met een verhaal
Alles willen weten

Mocht jouw kind al op de basisschool zitten en moeite hebben met het omgaan met hooggevoeligheid in de klas, neem dan gerust contact op voor overleg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.