Help! Mijn kind is overprikkeld einde schooljaar. Zo wordt vakantie leuk!

Gepubliceerd op 3 juli 2023 om 11:48

Het einde van het schooljaar kan een drukke en stressvolle periode zijn voor kinderen, waardoor ze overprikkeld raken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vakantie een tijd van ontspanning en plezier wordt voor je kind.

Reizen met een prikkelgevoelig kind kan een uitdaging zijn, vooral tijdens lange autoritten en op vakantie. Het is echter mogelijk om een prikkelvrije omgeving te creëren, zodat je kind comfortabel en ontspannen kan reizen.

In dit artikel deel ik waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je kind prikkelvrij blijft in de auto en op vakantie, zodat jullie allemaal van een stressvrije en plezierige reis kunnen genieten.

Tips voor onderweg

 1. Creëer een rustige en georganiseerde auto omgeving
  Voordat je vertrekt, zorg ervoor dat de auto een rustige en georganiseerde omgeving is. Verminder visuele prikkels door rommel en overbodige spullen op te ruimen.
  Zorg voor een comfortabele zitplaats met voldoende beenruimte. Gebruik zonneschermen om fel zonlicht te verminderen en zorg voor voldoende ventilatie.

 2. Plan regelmatige pauzes
  Lange autoritten kunnen vermoeiend zijn, vooral voor prikkelgevoelige kinderen.
  Plan regelmatig pauzes om uit de auto te stappen, te bewegen en te ontspannen.
  Zoek rustige plekken zoals parken of rustplaatsen waar je kind even kan rondrennen en frisse lucht kan inademen. Deze pauzes helpen de opgebouwde spanning te verminderen en vermoeidheid te voorkomen.

 3. Bied sensorische hulpmiddelen en comfortitems aan
  Geef je kind sensorische hulpmiddelen om te helpen ontspannen tijdens de reis. Dit kunnen items zijn zoals stressballen, kauwsieraden of zachte knuffels. Bied ook comfortitems aan, zoals een favoriete deken of kussen, om een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid te creëren.

 4. Zorg voor rustgevende activiteiten
  Bereid rustgevende activiteiten voor die je kind kan doen tijdens de reis. Dit kunnen bijvoorbeeld luisterboeken, rustgevende muziek of ontspannende podcasts zijn. Geef je kind ook de mogelijkheid om te kleuren, te tekenen of puzzels te maken.
  Deze activiteiten helpen de aandacht te verleggen en ontspanning te bevorderen.

 5. Plan prikkelarme vakantieactiviteiten
  Bij het plannen van vakantieactiviteiten, kies voor prikkelarme opties die passen bij de behoeften van je kind. Vermijd drukke en overweldigende attracties en zoek naar rustige en natuurlijke omgevingen. Denk aan rustige stranden, wandelpaden of rustige parken waar je kind kan ontspannen en genieten van de omgeving zonder overprikkeling.

 6. Moedig open communicatie aan
  Stimuleer je kind om openlijk te praten over zijn gevoelens en behoeften.
  Laat hem weten dat het normaal is om soms overprikkeld te raken en dat jullie samen naar oplossingen kunnen zoeken. Door open communicatie te bevorderen, kunnen jullie samenwerken om de vakantie zo aangenaam mogelijk te maken en eventuele stressoren te verminderen.


Met de juiste voorbereiding en planning is het mogelijk om een prikkelvrije omgeving voor je kind te creëren tijdens autoritten en op vakantie. En vergeet dat niets MOET!
Het is tenslotte vakantie.

Weet je niet wat je met je kind(eren) moet doen tijdens de lange vakantie?

Check dan eens ZomerPretPas waar heel veel (gratis) activiteiten worden aangeboden in de regio Amersfoort. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.