Imaginatie

“Doe je ogen dicht en stel je een prachtig bos voor’. ‘Het is een prachtig bos, helemaal voor jou alleen waar de zon schijnt en de grond heel zacht aanvoelt door het mos’. Je bent compleet veilig en voelt je fijn".

Dit is een voorbeeld van een stukje uit een imaginatie oefening. Tijdens deze oefening wordt het kind geholpen uit het hoofd te komen en te voelen in het lichaam.
Een goede methode wanneer een kind door emoties wordt overvallen en ontspanning nodig heeft.

Voelt dit zweverig? Lees dan verder want dat is het niet!
In Nederland  is door onderzoekers van het AMC en het Antonius ziekenhuis een uitgebreide studie gedaan naar het effect van imaginatiesessies bij 260 kinderen met onverklaarbare buikpijn, (het prikkelbare darm syndroom). Conventionele medische therapie had maar in 25% van de gevallen effect en hypnotherapie bij 85% van de kinderen. (ref: Vlieger et al. 2007 ).
De vervolgstudie 5 jaar later gaf aan dat bij conventionele behandeling maar 20% klachtenvrij was tegenover de behandeling door hypnotherapie waarbij nog altijd 68% van de kinderen klachtenvrij was. (ref: Vlieger et al. 2012). Er is nu een klinische vervolgstudie opgezet.
Kijk voor meer info op www.hypnosebijbuikpijn.nl

Imaginatie is een verdiepte staat van bewustzijn waarin je kunt werken aan onderliggende trauma’s of belemmerende overtuigingen. Deze belemmeringen komen op een symbolische manier naar voren in de binnenwereld van het kind. 

We gaan aan de slag met diverse ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen zodat een kind leert zelf tot rust te kunnen komen. Alle oefeningen zijn er op gericht om klachten te laten verminderen. Kinderen doen dat meestal met veel plezier, omdat ze het leuke oefeningen vinden.

Daarvoor gebruik ik bijvoorbeeld ademspelkaarten.
De ademspelkaarten van Helen Purperhart laten kinderen spelenderwijs hun ademhaling onderzoeken, herstellen de energiebalans en vergroten het concentratievermogen.