Kaartspellen

Kaartspellen kunnen goed helpen bij het praten over gevoelens, positief te leren en denken en het versterken van sociale vaardigheden. 

Er bestaan veel verschillende kaartspellen die helpen. Zelf werk ik met de volgende kaartspellen (afhankelijk van de leeftijd en de hulpvraag van het kind):

1. Eigenwijsjes zijn hele vrolijke positieve kaartjes met positieve gedachtes erop. Ze helpen om een kind te leren positief te denken. Goed te gebruiken voor onzekere kinderen of kinderen die veel piekeren of somber zijn. Ook leuk om een sessie positief te starten of te eindigen.

 

2. Ademspelkaarten laten kinderen spelenderwijs hun ademhaling onderzoeken, herstellen de energiebalans en vergroten het concentratievermogen.

Kinderen ervaren wat gedachten, beweging, aanraking en zintuiglijke prikkels doen met het ritme van de adem, zonder die te sturen of te veranderen. De ademspelletjes zijn leuk om te doen,

Op een juiste manier ademhalen zet kinderen (en zeker ook volwassenen) ook sterker in hun schoenen. Je voelt je krachtiger en bent je meer bewust van je lichaam. Je denken wordt minder. Je gaat als het ware uit je hoofd.

 

3. Het Butskees-kwartet is veelzijdig in te zetten. 

1. Speel het kwartet op reguliere wijze en leer op speelse wijze alle elementen van de Butskees-methode: waar de Kezen wonen in het brein, hoe ze denken en wat ze doen. De platen geven (h)erkenning aan de binnenwereld van je kind (ik voel mij ook weleens zo) en vergroten het oplossend vermogen in lastige situaties (ik kan leren ademen, weglopen, om hulp vragen, etc.)

2. Of gebruik de afbeeldingen om in gesprek te gaan met je kind over de afgebeelde situaties.

Wat is hier aan de hand?
Hoe zou deze Kees zich voelen?
Wat denkt deze Kees?
Wat zou hij het liefste willen doen nu?

Zo komen we erachter wat zich afspeelt in de binnenwereld van jouw kind!