Helend verhaal bij scheiding

Een bassichoolleerling in mijn praktijk had, als gevolg van de scheiding van zijn ouders, moeite met de wekelijkse overgang van vader naar moeder en andersom. Als hij bij zijn moeder was, miste hij zijn vader. Dit speelde vooral op de wisseldag bij de andere ouder. Iedere keer als hij de eerste avond moest gaan slapen, leverde dit tranen en gemis op van de andere ouder.

Daarom schreef ik voor hem een helend verhaal. Dit is een positief op maat geschreven verhaal waarbij de hoofdpersoon (een dier) eigenlijk iets soortgelijks beleeft en er een positieve oplossing in het verhaal verwerkt wordt waardoor het kind zich kan identificeren met de hoofdpersoon. Door de identificatie ontstaat in het onbewuste van het kind een ander positief beeld dat helpt om het probleem op te lossen.

Ik gaf het verhaal op papier aan beide ouders mee om aan de jongen in de avond voor te lezen voordat hij ging slapen. Soms is het nodig dat een helend verhaal in eerste instantie niets lijkt te doen. Het is de kracht van de herhaling zodat het verhaal bij het kind kan landen en wordt verwerkt.

Na een aantal weken vertelde moeder me dat ze het verhaal 3x had voorgelezen en dat er bij de wisseldagen geen tranen voor het slapengaan waren voorgekomen.

Zo fijn om kinderen te kunnen helpen door het schrijven van een verhaal.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.