Grapje, moet toch kunnen?!

Vandaag begint de Week tegen Pesten. De slogan dit jaar is ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’.

Wanneer is iets een grapje en wanneer is het niet meer leuk? Dat is een lastig te beantwoorden vraag. Als je samen lacht en plezier maakt geeft dat een fijn gevoel.
Humor daarentegen kan heel lastig zijn. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk.
Zo lacht de een als iemand anders z’n hoofd stoot of struikelt terwijl een ander lacht om woordspelingen of woordgrappen. Verschillende culturen kennen ook verschillende vormen van humor.

Een groep kinderen bepaalt eigenlijk samen wat humor is. Waar lach je wel om en waar lach je niet meer om? En daar ligt ook meteen het risico: want is het grapje wel voor iedereen leuk of wordt iemand of een specifieke groep uitgesloten en bepaalt de groep ineens dat dit de nieuwe norm is? Grapjes beginnen vaak niet met pesten maar meer als iets kleins wat een onveilig gevoel kan geven bij iemand. Het gevoel dat je er niet bij hoort. Een keertje gaat misschien nog maar als dit zich vaker herhaalt  dan doet het zeer en kan het zelfs uitdraaien in pesten.

Als ouder maar ook als oma, familielid, kindercoach, leerkracht, intern begeleider, jeugdwerker, kinderopvangmedewerker hebben we een belangrijke taak in het leren van kinderen en jongeren wat zowel de positieve als negatieve gevolgen van grappen kunnen zijn.
De belangrijkste vragen zijn hierbij hoe gaan we met elkaar om en waar ligt de grens?
De grapjes van opa kunnen misschien best een ander kind uit de klas kwetsen. Terwijl het kind op school heeft geleerd dat daar een grens is vanuit de groep.
Welke boodschap geef je dan als familie mee aan het kind?

Als we ons allemaal bewust zijn dat een grapje niet altijd voor iedereen leuk is en bijdragen aan een stuk bewustwording hierin wordt de wereld om ons heen alleen maar leuker. 

Word jouw kind gepest of is jouw kind een pester en heb je hulp nodig?
Neem dan contact met op via onderstaande gele button.

PS. Dit zou, op basis van onderzoek door Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire, onder ruim 1,5 miljoen mensen uit 40.000 internationale inzendingen de beste mop van de wereld zijn:

Twee jagers zijn in het bos als één van ze ineenzakt. Hij lijkt niet meer te ademen en heeft een wezenloze blik in zijn ogen. Zijn maatje pakt snel zijn telefoon en belt 112. Met stokkende stem zegt hij: ‘Mijn vriend is dood! Wat kan ik doen?’ De telefonist antwoordt: ‘Rustig aan, ik kan helpen. Om te beginnen moeten we zeker weten dat hij dood is.’ Er volgt een stilte, daarna klinkt er een geweerschot. De man komt terug aan de telefoon en zegt: ‘Oké, wat nu?’

Vond jij deze mop leuk? Als je een betere grap kent die voor iedereen leuk is, laat deze dan gerust hieronder achter.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.